Błonnik spełnia niezwykle ważną funkcję w przewodzie pokarmowym pełni rolę substancji balastowej, zwiększając objętość treści pokarmowej i, poprzez wchłanianie wody zwiększając objętość stolca. Działa też odtruwająco, wchłaniając szkodliwe substancje powstające w jelitach w procesie trawienia. Zapobiega w ten sposób zaparciom i rakowi jelita grubego. Obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z tych powodów błonnik jest niezbędny w diecie każdego człowieka, a zwłaszcza w diecie chorych na cukrzycę, miażdżycę i nadciśnienie. Ponieważ organizm go nie trawi, jest nieocenionym sprzymierzeńcem w odchudzaniu!
Działanie błonnikaZapobiega cukrzycyBłonnik opóźnia opróżnianie żołądka, a zarazem częściowo łączy się z glukozą i ta jest wraz nim usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z pożywienia. Wówczas organizm ogranicza produkcję insuliny, odpowiedzialną za transport glukozy do komórek. Taki mechanizm zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, szczególnie typu 2.
Chroni przed nowotworami układu pokarmowego
Błonnik usuwa z przewodu pokarmowego substancje rakotwórcze, utrudniając ich kontakt ze ścianami jelit. Ma również właściwości prebiotyczne, a znaczy to tyle, że wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, co pozwala zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów, np. okrężnicy.
Wspomaga układ krążeniaDo ważnych funkcji błonnika należy regulacja gospodarki tłuszczowej. Włóknik, wiążąc kwasy żółciowe i cholesterol; obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi o kilka procent. Zapobiega w ten sposób tworzeniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a w efekcie rozwojowi miażdżycy.
Wspomaga zmniejszenie apetytu.
Przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Wspomaga regulację pracy jelit.
Wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego.