Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. przebadane klinicznie Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. Ze względu na swoje właściwości szczepy te są częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia zażywania leków. Domowy jogurt uzyskany z Zakwaski cechuje się maksymalną świeżością. Warto wprowadzić go do diety codziennej zarówno dzieci (od 6 miesiąca życia), młodzieży jak i dorosłych.
Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany jogurt stanowi doskonały posiłek wolny od wszelkich dodanych cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry) oraz innych zbędnych dodatków np. mleka w proszku. Jogurt zawiera naturalnie w nim występujące i dobrze przyswajalne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że dokładna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od mleka, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc, które zapewni lepszą przyswajalność witamin od mleka odtłuszczonego, przy niewielkim wzroście ilości kalorii.
Składniki:
Bifidobacterium Lactis - Bl-04™, Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracasei Lpc-37, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus acidophilus NCFM, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus
Producent: VIVO